Защо Bitcoin експерти не се страхуват от 51% атака | Bulgarian.lamareschale.org

Защо Bitcoin експерти не се страхуват от 51% атака

Защо Bitcoin експерти не се страхуват от 51% атака

Голяма част от Bitcoincommunity беше в истерия миналия уикенд като минен басейн GHash.io беше близо до достигане на 50% от всички хеширане енергия в мрежата. Ако някой субект придобива 51% от мощността на Bitcoin мрежата, това ще им даде възможност да се удвои-прекарат сделки и дори изключване на цялата система - дори и само за един час или два.

Точно сега, че няма доказателства, че GHash.io всъщност ще се изпълни като зловреден, особено след като това ще нарани основната им дейност. Но това не пречи на някои в общността от представяйки си хипотетична ситуация, в която силно правителство или корпорация принуждава операторите GHash.io в позволявайки атака да се случи.

Такъв сценарий е бил смятан за един от малкото слабости Bitcoin е, въпреки че не е ясно как точно ще бъде вредно 51% атака. Според много хора от общността се опасяват, че той на практика ще убие цифровата валута, докато други се притесняват, че тя просто ще подкопае общественото доверие в Bitcoin и изпращане на цените спада. Или сценарий е лошо за ентусиасти, и това е защо subreddit Bitcoin е истеричен като GHash.io движи около 47% хеширане власт.

Но каква част от риска е 51% атака, наистина? Той никога не се е случило преди, и това е в противоречие на стимулите за самите миньори. Ако GHash.io направил опит подобна атака, би било ефективно убива собствения си бизнес, който revolvesaround добив Bitcoin. А сенчест правителство идва и принуждаване на собствениците също е малко вероятно, и най-вероятно не би се случило, без значителна съпротива.

И все пак, рискът може да бъде лек, но също така е реално. Като 51% от всички добив на енергия означава да имате необикновено контрол и влияние върху blockchain - проблем, който не е могъл да предвиди Сатоши, без предвиждане на възхода на ASICs и огромни минни басейни. Но вместо да се налага реакция първосигнално Витролово срещу GHash.io и Потребителите на общността Bitcoin трябва да вземе измерва подход за решаване на този проблем.

Становище на експерта по 51% Bitcoin Mining басейн

Защото Bitcoin е на пет години, има видни разработчиците и ентусиастите, които са били наясно с проблема с 51% за много дълго време. Гавин Андерсън - главен учен във фондация Bitcoin и бивш олово разработчик на ядрото Bitcoin код - пише още през 2012that миньори в мрежата би "най-бързо да разбера едно правило или правила, които да отхвърлят" 51% атака.

Според Андерсън, един прост ред код може да бъде добавен към Bitcoin, че ще спре атака от 51% в своите песни:

Игнориране на по-дълъг верига осиротяване на най-добрите съвременни веригата, ако сумата (приоритети на сделките, включени в новата верига) е много по-малко от сумата (приоритети на сделките в част от най-добрите съвременни веригата, които ще бъдат сираци)

Това ще изисква 51% нападателя, за да имаме не само по-голямата част от минната власт, но също така и по-голямата част от сделките с висок приоритет, които се случват в мрежата. Такива сделки могат да бъдат фалшифицирани от нападателя, но само за ограничен период от време. Хипотетичен код Андресен щеше да послужи за отхвърляне на измамни blockchain се строи от нападателя, и да се върне в мрежата Bitcoin да работим поръчка в рамките на няколко часа.

Въпреки това, промяната на правилата за това как правилно blockchain е избран да има свои собствени последствия. Андерсън се разширява по този въпрос в своя блог:

Дяволът е в детайлите, разбира се, и на риска от въвеждане на ново правило верига неприемане (високо) трябва да се съпоставят спрямо шансовете, че някой богат и ирационално ще се опита да потеглям на атаката (ниска, по мое мнение, но може би аз не съм достатъчно параноичен за големите банки или едър правителствен използващи мръсни трикове, за да се изключи Bitcoin). Може би ще го код и да го съхранявате като "Да не се използва освен в случай на извънредни ситуации" клон.

Би било интересно да се знае дали Андерсън все още има този код да лежи някъде наоколо, както и дали той си мисли, че може да е полезно в бъдеще, ако GHash.io надвишава 50% hashrate. Във всеки случай, това е ясно, че той не смята, че 51% атаката реална заплаха за Bitcoin и това може лесно да се води борба с проста промяна на кода.

"Big Whoop"

Друг виден Bitcoiner който не се страхува от нападение от 51% е Андреас Antonopoulos - разпределени системи експерт и основател на RootEleven, технология, инкубатор, който се фокусира върху cryptocurrencies. Обратно през януари тази година, Antonopoulos беше на Bitcoin си среща в Лос Анджелис, когато някой го попита за риска от нападение от 51% - подобно на ситуацията тази седмица, GHash.io наближава 50% в момента.

Antonopoulos се усмихна, когато чу този въпрос, като бейзболен играч, който знаеше, че е на път да го удари от парка. Той се характеризира нападението на 51%, както е интересна концепция да се мисли за, но не и нещо, което има реални последици за Bitcoin като цяло. Това е така, защото прекомерното усилие, необходимо за изпълнение на атаката не си струва да се временните предимства, които предоставя. Мрежата бързо ще реагира и прилагане на мерки за противодействие в рамките на няколко часа. Antonopoulos обяснява по-нататък:

Така че, ако не всички, не са се обръща внимание - и повярвайте ми, ние сме, защото GHash.io сега се превърна в огромна тема в тази общност - няма нищо, което наистина може да направи с това. Вие не може да избяга с монети на всички, само защото имаш 51%. Всичко, което може да направите, е да се отрази на следващия блок. Така че можете да се отрази на следващия блок и да се създаде двойно разходи. Big разгорещени спорове.

Въз основа на този анализ, идеята, че 51% атака е заплаха за самото съществуване на Bitcoin е просто не е вярно. Позволява само на някой хакер да откраднат blockchain за ограничен период от време, преди останалата част от мрежата - истинската, реална мрежа - реагира по съответния начин и неутрализира заплахата.

Оценяване на реален риск от големи плувни Bitcoin Mining

Това прави двама експерти Bitcoin, които не смятат, че това е реална заплаха към мрежата. Тя е едновременно изключително малко вероятно да се случи, и лесно да се отговори, ако иска didhappen. Този вид отрезвяване анализ трябва да послужи като комфорт за всеки, чието кръвно налягане се издига в тандем с hashrate GHash.io е - бъдете сигурни, че теоретичната 51% атаката вероятно никога няма да се случи, и ще бъде само временен проблем, така или иначе.

На практика, Bitcoin несъмнено ще получи някаква негативна натиснете върху такава атака. Медиите ще имат поле ден с проблема и преждевременно го наричат ​​"смъртта на Bitcoin", точно както те направиха, когато Mt. Gox фалира. Обменният курс вероятно ще падне до известна степен, както и, тъй като инвеститорите се студени крака, след като изслуша новини на атаката. Въпреки това, те всички ще бъдат краткосрочни проблеми на общественото мнение - определен вид препятствие, че Bitcoin е твърде запознати.

Ясно е, че теоретично 51% атаката не е заплаха за съществуването Bitcoin, дори и ако това може да има негативни краткосрочни последици в следващите дни. Надяваме се, ние никога не ще трябва да разберете какво точно тези отражения приличат.

Гледайте пълен отговор Андреас Antonopoulos "на въпроса за 51% по-долу:

Свързани новини


Post Bitcoin

Големите правителства ще смажат Bitcoin, но няма да го убият - Forbes

Post Bitcoin

Биткойн фондация Избор на борда: Джим Харпър, Оливие Янсенс, или има ли дори значение?

Post Bitcoin

Първият набор от банкомати ATM в Лос Анджелис тази седмица

Post Bitcoin

Базираната в Арнм Spar е първият холандски супермаркет, който приема Bitcoin

Post Bitcoin

Twitch.tv започна да приема Bitcoin за абонаменти

Post Bitcoin

7 онлайн фирми в момента приемат Bitcoin

Post Bitcoin

12 страхотни Bitcoin Memes

Post Bitcoin

Armory Technologies пуска обновена версия на своя Bitcoin портфейл след осигуряване на инвестиция от $ 600k

Post Bitcoin

Безпрецедентна: Bitcoin Mining Network надвишава 100 PH

Post Bitcoin

Дневният отчет на Bitcoin: партньори на BitPay с Demandware, SpectroCoin предлага удобни решения на европейците и др

Post Bitcoin

Какво представлява най-добрият процесор за плащане с Bitcoin? Coinkite или BitPay?

Post Bitcoin

Ръководство за начинаещи за минните Bitcoins